Ljuset gör susen

Jag har odlat på flera platser i Sverige men den plats där det växer bäst är ovan odlingsgränsen. Jag sår på nästan samma tid som i Mellansverige men skillnaden är att jag i Jokkmokksfjällen har förbättrat odlingsbetingelserna lite. Med upphöjda, mörkmålade bäddar kan man till och med odla i Sibiriens permafrost har Åke Truedson berättat för mig. Men nu är det knappast så i Vuojat. Däremot är platsen blåsig och isen går inte upp förrän i början av juni. Det gör starten sen. Å andra sidan kompenseras det av midnattssolen som gör att det växer så det knakar.

Direkt efter sådd täcker jag pallkragarna med fiberduk. Det gör det varmt och gott för sådden, men egentligen har jag fiberduken där för att minska avdunstningen. Odlingarna brukar få sköta sig helt själva utan vattning fram till midsommar. Då brukar duken bukta så pass att det ser ut som om alla gröna blad håller på att spränga pallkragarna. När allt satt igång på allvar blir odlingen som en evighetsmaskin. Jag plockar och plockar och det syns aldrig att jag skördat något.

Men det gäller bara att välja hyfsat snabba grönsaker. I år sådde jag svart sockerärt. Först andra veckan i augusti började den blomma och det vete katten om vi hinner skörda något. Nu har ju sommaren varit extremdålig. Ett annat år funkar det säkert bättre. Håller tummarna för att september blir varm och frostfri. Är nyfiken på om de är lika goda som de gröna. Blommorna är i alla fall vackra.

Midnattssolen gör att allt växer i uppspeedat tempo. Undrar om det är därför som cikoriasallaten inte visar färg, eller är det något fel på fröna..? Köpte en sort som får gulvita blad beströdda med purpurfläckar när jag var i England, men resultatet blev en besvikelse. Alla blad blev gröna, inte en purpurfläck i sikte.

Samma sak med den här sorten, också den från Franchi Sementi. Inget rött här inte. Älskar stora generösa sallader med blad i olika färger, men i Vuojat blir alla sallader gröna…

Jag har faktiskt fått svar från den italienska firman Franchi Sementi, och de svarar så här: Att ljusintensiteten påverkar den röda färgen på cikoriasallaten och om ljuset är för starkt blir det bara gröna blad. Det kan också bero på temperaturen.  Runt Medelhavet sår man dem i slutet av sommaren och skördar under höst och vinter. När det gäller den fräkniga sorten tyckte de nog att jag sått för tätt och tipsade om att jag skulle gallra så att det är 7-8 plantor per kvm.

Något säger mig att jag ska hålla mig till plocksallat framöver. Där kan man i alla fall ana en viss rodnad på rödbladiga sorter. Däremot ska jag nog prova den fräkniga men bara några få – och glest.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>