Trädgård

Jag skriver om det mesta som har med växter och odling att göra. Det kan vara allt från att arrangera snittblommor och krukväxter till växtkomposition och jordmån i trädgården. Att arbeta med växter är lika mycket att skapa med form och färg som ekologi.   

Naturen är den oslagbart bästa inspirationskällan, både när det gäller växtval och komposition. Genom att studera naturen och se hur det ser ut där kan man placera växterna mer harmoniskt i trädgården. Resultatet blir en lättskött trädgård där både människor och djur trivs.

För att se fler bilder på odlade växter kan du klicka HÄR.

Karatsudden i augusti 2009  Foto: Susanna Rosén

Jag har fått zontrots med modermjölken. Redan min morfar Gustav Rosén testade “omöjliga” växter i nordligaste Sverige och med mycket gott resultat. Där kommer jag nu att ta vid, också i min egen trädgård ovanför odlingsgränsen.

Som trädgårdsskribent gäller det också att hela tiden testa olika växter för att lära sig om växtsätt, användning och härdighet. Man får kunskap både av att lyckas och misslyckas med växter.

Nävan Geranium sylvaticum 'Baker's Pink'.  Foto: Susanna Rosén

Jag är en “växtjägare” ut i fingerspetsarna och kan inte motstå växter jag inte sett förr. Genom att åka runt och besöka trädgårdar och utställningar/mässor i Sverige och utomlands håller jag mig a jour med vad som händer i trädgårdsvärlden. Jag bevakar både trender och nya växter.

Ulf Nordfjells monter på Chelsea Flower Show 2009.

Pionen 'Buckeye Belle' på Chelsea Flower Show  Foto: Susanna Rosén

Pionen ‘Buckeye Belle’ tillsammans med stäppsalvia, stjärnflocka och bronsfärgad fänkål.

        

Tulipa ‘Lilac Wonder’ tillsammans Anemone blanda .

 Martorn  Foto: Susanna Rosén

Alpmarton, Eryngium alpinum, i sällskap med praktnävan Geranium himalayense ‘Gravetye’.

Mangold  Foto: Susanna Rosén

Mangold.

Gardenia  Foto: Susanna Rosén

Gardenia i kruka.