Jokkmokk satsar på trädgårdsturism

Nu går jag i väntans tider, och hoppas att alla förstår vilket fantastiskt förslag som nu ligger på kommunens bord. Landskapsarkitekten med världsrenommé, Ulf Nordfjell, har tillsammans med kollegan Tiina Henning Wedemeier, tillika landskapsarkitekt, och arkitekten Annette Lindberg tagit fram ett förslag – Midnattssolens trädgård – som kommer att lyfta Jokkmokk ännu högre på turistkartan, också internationellt.

Vad har jag med det här att göra… Jo, jag har fungerat som lokalförankring/tolk, eller ”gisslan” som Ulf uttrycker det. Men jag har i min tur tagit min egen gisslan. Genom att fråga runt, förutom allt material som olika arbetsgrupper har tagit fram, har förslaget förankring bland såväl renskötande samer, ättlingar till nybyggare – och turister, både sådana som ofta besöker Jokkmokk eller aldrig har satt sin fot där.

Tillsammans har arkitektteamet tagit fram ett besökscentrum och en designträdgård, som verkligen ”andas” Jokkmokk. Den kommer att ligga i anslutning till Fjällträdgården, den fjällbotaniska trädgård som finns här sedan tjugo år tillbaka. Inspirationen är hämtad från den jokkmokkska naturen – och kulturen. Nåja, förlagan till byggnaderna är från Lappstan i grannkommunen Arvidsjaur, med sina fina kåtor och härbren, men också isblockens kantiga form.

Alla vi som rör oss inom kommunen passerar skylten ”odlingsgräns”, något som väcker det mest primitiva trotsande inom oss. Klart köksträdgården ska heta så. Säsongen är visserligen lite kortare vid Polcirkeln men växtkraften enorm. Sedan handlar ju inte allt om att kunna knäcka zoner med exotiska växter, utan att hämta inspiration även från landskapets kargaste delar. Japanska mossträdgårdar i alla ära, men nu är det lavträdgård som gäller!

Nu håller vi alla tummarna för att förslaget blir verklighet!!!

2 comments to Jokkmokk satsar på trädgårdsturism

  • Lovisa Andersson

    Hej!! Så spännande detta låter! Hur går det nu för förslaget? Har det gått framåt? Jag ser att det var ett tag sedan du la ut detta å nu är jag nyfiken på hur det går!

  • Jo det går framåt men i maklig takt, i alla fall senast jag blev uppdaterad i samband med marknaden i februari. Det vore sååå fantastiskt om Jokkmokk kunde bli en “trädgårdsmetropol”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>