Gustav Rosén – två systrar om sin morfar

Nu är den klar – boken om vår morfar! Boken släpptes exakt 100 år efter att Gustav Rosén frigavs från fängelset efter en tremånaders fängelsedom som ansvarig utgivare för Västerbottens-Kuriren. Utanför fängelseportarna väntade omkring 3000 personer, det vill säga tre fjärdedelar av Umeås befolkning vid den tiden.

Front cover_Gustav Rosen

Min syster Kinne och jag har rest Västerbotten runt för att ta reda på vem Gustav Rosén egentligen var men också för att hitta de spår som finns kvar efter honom. En sak är klar – han har lämnat djupast avtryck i Västerbottens läns inland, och det är där minnet av honom är som starkast. I Storuman har morfar har till och med en väg uppkallad efter sig – Gustav Roséns väg.

Kinnes och Sannas bokrelease m m 2016-06-22 ©Foto: Jurek Holzer/oskarpmask

Kinnes och Sannas bokrelease 2016-06-22 ©Foto: Jurek Holzer/oskarpmask

Resultatet är en biografi som samtidigt är en vindlande reportagebok som varvar morfars tid, under första halvan av 1900-talet, med dagens Västerbotten och de norrlandsfrågor som fortfarande är lika aktuella. Vi har intervjuat personer som representerar de olika ”etiketter” man kan sätta på Gustav Rosén – tidningsmannen, politikern/statsrådet/förvarsministern, landshövdingen och odlaren – och på så sätt lära känna honom bättre. Många bilder är hämtade från Rosénarkivet som är en del av Folkrörelsearkivet i Umeå. Där finns en guldgruva. Här är en bild på änkan Hallin i Klippen, en av de personer som Gustav Rosén hjälpte till ett bättre liv.

Hallin_500

Läs mer på:

Nyfiken Grå

Boken finns i nätbokhandeln, och en och annan bokhandel. Finns den inte är det bara att be dem beställa in den. Och för den som vill ha ett signerat ex går boken att beställa direkt från mig info@susannarosen.se eller min syster kinne.lindgren@gmail.com

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>