Härligt överflöd

Nu har de flesta äpplen trillat men så här såg gräsmattan ut när det var som mest. Helt omöjligt att ta hand om allt. För att kunna dela med mig av överflödet brukar jag lägga ut en blänkare på Fruktförmedlingen på Facebook. Så också i år. Många kom och plockade mängder men trots det syntes det knappt.

Det är härligt att kunna glädja så många med mos, must, äppelkakor och äpplen att äta. Allt detta från fyra Åkerö som planterades runt 1940. En som var här kom tillbaka och lämnade en bag in box med nypressade Åkeröäpplen. Så gott, så gott. Och så uppskattat.

Som på en given signal trillade alla äpplen, sedan löven. Först när alla hade varit och plockat vad de ville ha var det dags att städa inför vintern. Alla äpplen krattades eller snarare skottades in under buskar och i trädgårdens lurvigare delar, samma sak med löven. Brukar också kratta in löv i rabatterna som ett skyddande täcke. Visst kan det se skräpigt ut på våren men löven förmultnas snabbt.

Nu kan de vilda gästerna glädjas åt de äpplen som finns kvar. Rådjuren som brukar sova utanför köksfönstret verkar faktiskt lite less på frukt. Jag förstår dem. Desto gladare blir koltrastar och andra fruktätande fåglar. När snön täcker fallfrukten i vinter kan de kalasa på den frukt som fortfarande sitter kvar i träden.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>