Faiblesse för öknar

Just nu går jag en kurs på Stockholms universitet som heter Öknar. Lite smalt kan man tycka men det är något speciellt med växter och djur som är specialanpassade till den extrema natur de lever i. Just så är det i öknar.

De här bilderna är allt annat än nya utan trettio år gamla. Men de är från öknen i Lake Frome-området i södra Australien. Sanden ser ut som kanel och växterna silvergröna. Än idag gillar jag den färgkombinationen. Mitt hus är kanelfärgat och trädgårdsmöblerna på balkongen ökengröna.

Efter en hastigt regn förvandlades sanddynerna till rena parklandskapet. När jag var där blommade hela hav av solgul Senecio. Här och där kan man se några “Poached Egg Daisies”, Polycalymma. De ser ur som vita eterneller med en gul knapp i mitten, som stekta ägg alltså.

Onekligen en säregen syn med en regnbåge i öknen. I förgrunden en blommande Acasia med gula doftande blommor.

Häftigast av alla ökenväxter i centrala Australien är nog “Sturt’s Desert Pea”, Swainsona formosa. Svenska namnet är flamingonäbb.

På gammal sjöbotten i fossila sjöar blommade små buskar av Minuria.

I höst blir det en ny ökentur men den gången till amerikanska öknen. Dags att plåta nytt, eller hur?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>