Tre månaders bildskörd

Varje sommar samlar jag i ladorna inför vintern. Kanske inte hö som förr i tiden – men massor av bra att ha-bilder. Som frilans vet jag aldrig vad jag kan få för uppdrag och rätt vad det är så behövs en viss bild. Då gäller det att plåta ALLT. Nu när jag går igenom sommarens och höstens bildskörd ser jag att det har hunnit bli många och långa resor till olika världsdelar och klimat sedan i juli månad. Här är ett smakprov.

Först blev det en tur till Staloluokta i Padjelanta nationalpark. Det ligger norr om Jokkmokk, en tjugo minuters helikoptertur från Kvikkjokks helikopterplatta. Det var i början av juli. Sommaren var sen och snö och is låg fortfarande kvar på hög höjd, men sedan togs förseningen igen med besked…

Det blev en rekordsommar och jag fick titta på Karatssjön med nya ögon. Har aldrig tänkt på hur många långgrunda sandstränder det finns runt sjön. Det var som mest 26 grader i vattnet där ytvattnet blåste in i grunda vikar. Inte en mygga i sikte trots att vi praktiskt taget hade myrkanten som huvudkudde.

Jag var också med på ett hörn och ordnade en trädgårdsresa för Gröna Pennklubben tillsammans med min kollega Ingela Jagne som bor utanför Östersund. Vi fick se många vackra trädgårdar, underskön natur och äta god mat av riktiga råvaror. Här är ett smakprov från Annlis stenträdgård och guckusko som dröjde sig kvar inne i skuggan vid ett blekekärr.

I augusti drog jag till Indien, till klostret Sera Jey för exiltibetaner. Det ligger i delstaten Karnataka, sydväst om Bangalore. Där bor runt 4000 tibetanska munkar i alla åldrar. Maten är helt vegetarisk och supergod. Råvarorna kommer från olika marknader i grannskapet.

Det blev en utflykt till Mysore. Om Indien är färgstarkt så är marknaden rena färgexplosionen, både råvarorna och kvinnornas kläder. Överallt i städerna strosade obekymrade kor på gatorna. Extra söt var den här dalmatinerfläckiga kon i Kushalnagar.

Stannade två och en halv vecka i Indien. Förutom att fotografera när munken Dhamchoe lagade mat hann vi med en del utflykter. Utanför Kushalnagar fanns ett hägn med väldigt sällskapliga axishjortar. Allt i Indien har kryddiga färger, till och med vissna blad som trillat från ett träd.

I september var det dags för ännu en långresa. Denna gång för att frossa i kaktusar i amerikanska öknar. Det var fältmomentet på universitetskursen Öknar 15 p. Vi bussades runt 420 mil i delstaterna Nevada, Kalifornien, Arizona och Utah. Resans lägsta punkt var Badwater i Death Valley som ligger 84 meter under havsytan. Högsta punkten var Bryce Canyon på 2 700 meter över havet, det vill säga 600 meter högre än Kebnekaises högsta topp.

Bryce Canyon ser ut som ett sagolandskap. Douglasgranarna ser pyttesmå ut när man tittar ner från ravinens kant. En fjäril suger nektar.

En helt ljuvlig lövgroda, Pachymedusa dachnicolor, poserar på en glasskiva. Bilderna på grodan och fjärilen togs i Arizona-Sonora Desert Museum.

5 comments to Tre månaders bildskörd

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>