Efter regn kommer blomning

Nu på morgonen gick jag ut för att gräva men övergick snabbt till att plåta. Fick en aha-upplevelse när det doftande fläderblomssaft på en plats där det inte finns någon fläder, trodde jag. Men det finns det fast en sådan där förädlad purpurbladig fläder med rosa blommor – Sambucus nigra ‘Black Lace’. Många förädlade sorter tappar sina ursprungliga egenskaper och fördomsfull som jag är tänkte inte på den som fläder. Älskar att ha fel.

Trädgården är under ett tak av äppelträd. Lite vildvuxna och försummade kanske men de ger så mycket frukt att det räcker för halva kommunen.

Nävor kan jag inte få för mycket av. Här blommar ‘Orion’ och ‘Southcombe Star’. I bakgrunden skymtar bäcktistel Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’.

Stäpplök Allium christophii är kanske inte världens härdigaste men blomningen är så läcker att jag mer än gärna planterar nya varje höst.

Nu börjar avenbokshäcken bli tät och fin. Ett perfekt vägg som insynsskydd mot gatan.

Såg ‘Rapsody in Blue’ i England och kunde inte låta bli att köpa den när jag besökte Löta tidigare i sommar. Skön färg!

Dagliljan Hemerocallis ‘Kwanzo Variegata’ blommar med gulorange blommor, men den har aldrig blommat eftersom den står för mörkt. Det gör inget. Bladen är det finaste.

Hmm, var kom den här rosen ifrån…? Visst minns jag att jag planterade en ‘Venusta Pendula’ vid Ringstadträdet för ett antal år sedan, men den har aldrig visat sig så här vacker förut.

För att behålla originalkänslan i trädgården har jag medvetet sparat de ojämna betongplattorna på grusgångens mitt. Jag gillar dem verkligen.

Det där med att beskära äppelträd har jag rationaliserat bort. Tar bara bort det som växer tokfel. Visst har ‘Transparente Blanche’ blivit lite väl stort men det är ett RIKTIGT träd. Allt för många träd sågas ner från gamla områden. Det tar inte många minuter att ta ner ett träd men att få det att bli så här stort tar 70 år.

Mer mattram.

 

5 comments to Efter regn kommer blomning

  • otroligt vad mycket som går i lappland;) Purpur flädern saknar jag som bara den, hade den med rosa rosor i kvällssol, helt galet fint

  • Nja, jag har fler trädgårdar. Just de här bilderna är från min trädgård i 08-området. Purpurflädern skulle nog inte gilla fjällregionen, men det är faktiskt fler växter än man tror som gillar det vita området på zonkartan.

  • Jeanette

    Fantastiskt du har det. Själv bor jag i zon 4 och har inte hälften av din blomkraft. Du lyckas få det att prunkla ordentligt. Fantastiskt!

  • Det här är inte från min fjällträdgård utan från 08-trädgården. Det är därför det är så många träd och buskar. I norr är det mer grönsaker och rosor, se inlägget “Ljuset gör susen”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>