Midsommarblomster i olika nyanser av lila

När midsommarblomstret blommar är naturen helt sanslöst vacker. Igår när jag passerade Harads i Norrbottens inland kunde jag inte slita blicken från vägrenen. Där blommade massor av midsommarblomster i olika nyanser av rosalila och vitt i sällskap med hundkex. En och annan normallilablå fanns också men inte så många. Engelsmännen har en annan inställning. De förädlar fram namnsorter medan vi tycker att det är lite av ett ogräs. Orättvist tycker jag. För ett par år sedan såg jag en namnsort som heter ‘Baker’s Pink’. Otroligt vacker!! När jag tittar på nävorna i vägrenen i Harads är skillnaden minimal. De har bägge samma rosaton i knopparna. I norr är det nämligen vanligt med ljusa midsommarblomster. Tycker det blir extra läckert när man har hela färgskalan från vitt till blålila på ett och samma ställe. Precis så är det i Harads. Ett annat ställe där jag sett många rosa midsommarblomster är norra Uppland, i närheten av Billudden.

Så här ser ‘Baker’s Pink’ ut, nästan som Harads-nävorna. Den här bilden har jag tagit i en engelsk trädgård.

Rosalila midsommarblomster från Billudden, den rullstensås som löper rakt ut i havet strax söder om Gävle. Där växer den i lövlunden i skuggan av träden.

Och så här ser det vita midsommarblomstret ut som blommar i Fjällträdgården i Jokkmokk, den botaniska trädgård som är kopplad till museet Ajtte. Lite mindre blommor och aningen mer rundade kronblad.

Egentligen är det inget större fel på vårt vanliga midsommarblomster. Den är bara vanlig och det som är vanligt blundar vi ofta för. De här blommade i Vittersjö fäbodar utanför Ockelbo. Jag tycker det är fint att ha fullt av dem i trädgårdens lurvigare delar där det inte gör något om de frösår sig och hamnar lite fel. För frösår sig de gör de gärna särskilt om jorden är lite tyngre och kväverik.

2 comments to Midsommarblomster i olika nyanser av lila

  • Kerstin lindblad

    Jättefina bilder på midsommarblomster.
    En blomma som jag gillar är humleblomster. liten men väldigt fin.
    Hoppas du har en skön sommar uppe i vildmarken.
    Vi ses Kerstin

  • Instämmer. Humleblomster är också en av mina favoriter. Så elegant. Den finns faktiskt som vit också, i alla fall som trädgårdsväxt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>