Vilken tulpanprakt!

Idag när jag föreläste om tulpaner på Skokloster fick jag se allt detta, som jag bara måste visa. Men vad har nu tulpaner med ett barockslott att göra kan man ju undra. Carl Gustaf Wrangel som lät bygga slottet ville omge sig med lyx, helst det senaste och trendigast som gick att uppbringa i 1600-talets Europa. Och då var det tulpaner som gällde. När slottet började byggas hade de första tulpanerna blommat i Botaniska trädgården i Uppsala, och i Europa hade maniska samlare satsar sina förmögenheter för att få de vackraste tulpanerna. Flammiga tulpaner stod högst i krus.

De syns på de gyllenlädertapeter som täcker väggarna. Den ena tulpanen strimmigare än den andra, eller ska vi säga “sjukare” än den andra. Flammigheten är ju en virussmitta, men det visste man inte då.

Så här såg det ut i rummet där jag höll mitt föredrag. Häftig känsla att prata om alla dagens tulpaner men också de strimmiga tulpanerna i Rembrandt-gruppen, det vill säga såna som finns på Skoklosters väggar.

Också dörrspeglarna är prydda med tulpaner och andra trädgårdsväxter.

Så här ser en dörrspegel ut på nära håll.

En annan dörrspegel med en tulpan.

Till och med stolarna har gyllenläderklädsel med tulpaner.

Sanslöst vackert!!!

Och så här ser Skoklosters utsida ut.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>