Det ska va lustfyllt att laga mat

Jag är bortskämd med goda råvaror. Grönsakerna vi äter är odlade utanför köksfönstret, bären finns på omkringliggande myrar och fisken är fångad utanför udden. Inget smakar så gott som det som vuxit vid Polcirkeln.

Att återvända till Sollentuna och vara hänvisad till det som stormarknaderna erbjuder i matväg är alltid lika deppigt. Visst, vi skördar och fryser in men mycket måste ändå handlas på plats. Om jag inte gör en lista på vad vi ska handla är risken stor för att jag kommer hem tomhänt.

För att laga god mat behövs lust och inspiration. Det är precis det som finns vid Medelhavet. Varje gång jag åker till Nice blir jag som ett litet barn i en godisbutik. Älskar att besöka fiskbutiken, köttbutiken, ostbutiken och pastabutiken för att inte tala om marknaderna med nyskördade grönsaker och nyfångad fisk.

Så långt ifrån alla svenska matkedjor. I Sverige finns inget utrymme för lokal variation. Allt är samma vare sig man handlar mat eller kläder. Det är samma kedjor och samma utbud från Norrbotten i norr ner till Skåne i söder – om man inte odlar själv, fångar sin egen fisk eller jagar vilt.

 

 

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>