Gammaldags rosor och luktpioner

Mer romantisk än så här blir inte i min trädgård. Nu blommar alla gammaldags buskrosor och luktpioner. Trädgården går i olika nyanser av rosa och i vitt, och alla blommor är fyllda och fluffiga.

Bakom agaven på grindstolpen syns albarosen ‘Celestial’ och i rabatten står en namnlös rödrosa luktpion som fanns i trädgården när jag flyttade in. Den har sällskap av ‘Rosa Mundi’ som vilken dag som helst kommer att vara helt översållad av polkagrisrandiga blommor. Tänk att en sån annorlunda ros har odlats så länge. Den beskrevs av Clusius redan 1581.

Nu förlåter jag alla rosor för att de är så taggiga. På våren när jag går runt med rispade armar är jag inte lika förlåtande, inte heller när det är dags att köra bort allt riset.

Nävorna som blommade som finast för ett par veckor sedan ser mest ut som gröna pinnar. Rådjuret som använder trädgården som sovrum gillar visst nävor. Godast är midsommarblomstret, som tur är, men också andra nävor står på matsedeln. Däremot ratar hon brunnäva, ‘Orion’ och ‘Southcomb Star’. Alltid något.

Pelargonerna, som är släkt med nävorna, blommor inte heller. Det är rådjuret som metodiskt tuggar i sig alla blomstänglar. Tur att pelargoner har ett snyggt bladverk…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>